In het Basic Fit fitnesscentrum is een dingetje. Er heerst een kwetsbaar equilibrium. Wij mannen houden de deur voor elkaar open, maar alleen als we dat kunnen doen met een groots, mannelijk gebaar. Het mag nooit onderdanig lijken. Geldt ook voor hallo zeggen als we de kleedkamer binnenkomen. Dat doen we liever niet. Want als je heel vriendelijk hallo zegt en niemand zegt iets terug, dan ben je een beetje een sukkel. En meestal zégt niemand iets terug, omdat niemand denkt dat de begroeting aan hen is gericht. Beter maar zwijgen, dan kan het tenminste nog zo zijn dat je gevaarlijk bent, of gewoon cool en hard. Ik zeg soms expres heel hard hallo als ik de kleedkamer binnenkom. Dat zie ik als een eerste oefening, om die korte golf van gêne te doorstaan wanneer niemand iets terugzegt. Een verlengstuk van de training.

Wij mannen spugen soms op de stoep als we elkaar passeren. Dat betekent dat we niet onder de indruk zijn van de ander. Of we geven elkaar geen voorrang. Als je voorrang verleent kan de ander misschien denken dat je geïntimideerd bent. Tenzij we heel overdreven voorrang kunnen verlenen, natuurlijk, want daarmee zeg je feitelijk dat de ander een vrouw is.

Let op. Dit is allemaal heel belangrijk. Noem het maar etiquette. Je leert gaandeweg hoe het moet.

Bij Basic Fit dragen de mannen vaak glimmende trainingspakken. Soms shirts met grote teksten erop. Train Hard or Go Home, of Gold’s Gym, of iets dergelijks. Ze hebben soms zo’n gemillimeterde hanenkam, die David Beckham ooit introduceerde. En natuurlijk hebben ze tatoeages. Correctie: natuurlijk hebben we tatoeages. Ik heb ze zelfs in mijn nek; dat kunnen de meeste van die andere gasten mooi niet zeggen. Op mijn sportshirt staat: The Threat Is Real.

Als je ons van een afstandje bekijkt, terwijl we zo een beetje ongeïnteresseerd aan het trainen zijn, dan zie je bijna geen verschil tussen hen en mij. Dat ik me ondertussen heerlijk superieur zit te voelen, dat kun je niet zien.

Een nieuwe week, een nieuwe reeks stukjes. Als je ze per mail wilt ontvangen klik dan hier. Als je ze wilt delen gebruik dan de knopjes hieronder. Ik schreef ook een roman: Bidden en vallen.