Ik heb twee nieuwtjes, maar in dit stukje zal ik me beperken tot het eerste.

Ik ben verheugd mee te kunnen delen dat er in het voorjaar een nieuw boek verschijnt. De titel is: Berichten uit het tussenhuisje – over scheiden, vaderschap, seks en eenzaamheid. Het is geschreven in de stijl van Wij zeggen hier niet halfbroer en het zijn memoires over de twee jaar na mijn scheiding. In die periode begon ik ook met het schrijven van stukjes. Het materiaal dat ik toen heb geschreven gebruikte ik voor dit boek.

Maar: het is géén bundel. Ik heb de stukjes geselecteerd, uit elkaar getrokken, herzien, aangevuld en in dienst gesteld van een groter verhaal. Ik reflecteer ook óp de stukjes. Daarnaast denk ik dat meer dan de helft van het boek uit compleet nieuw materiaal bestaat. Al met al denk ik dat het een werk is geworden dat heel goed op eigen benen kan staan.

Samengevat: nadat ik uit mijn huwelijk was gestapt woonde ik twee jaar lang in het tussenhuisje. Een vreemd, smal huisje in Eindhoven dat tevens symbool stond voor de periode tussen het leven dat ik achter me had gelaten en het nieuwe leven waarnaar ik op zoek was. Een verwarrende periode van eenzaamheid, paniek, hartklachten, kalmeringsmiddelen, Duvels, vrouwen, broodschrijverij en deeltijd vaderschap. Ik neem de lezer mee in een emotionele rollercoaster langs alle stops van die zoektocht: ik leer skateboarden, ga weer kickboksen, neem deel aan ayahuasca-ceremonies, publiceer een roman, word in mijn neus gebeten door de schoonvader van een van mijn beste vrienden, schrijf me in op een BDSM-datingsite en besluit om een hagedis aan te schaffen.

Zo beschreven lijkt het misschien om de memoires van een rock-’n-roll schrijver te gaan, maar dat klopt niet. Als je mijn stukjes leest, of Wij zeggen hier niet halfbroer hebt gelezen, dan hoef ik je dat niet uit te leggen.

Vanmiddag gaan mijn uitgever en ik beginnen aan de eerste redactieronde. Daarna volgt natuurlijk het omslag. En zet je ook maar schrap voor de nodige promotie.

Maar schrijf ik dan helemaal geen fictie meer? Jawel, na Berichten uit het tussenhuisje is het weer tijd voor een roman. Dat zweer ik.


Morgen meer nieuws. Deze stukjes per mail? Klik hier