Het was koud en zonnig op het station van Soest. Eigenlijk is het alleen maar een perron, geen station. Het ligt een beetje verscholen, tussen de bomen. Het rook er al naar lente. Dat is de laatste tijd wel vaker, dat de wereld heel even de geuren en geluiden van de lente loslaat en ze dan meteen weer terugvraagt.

Het perron was verlaten op twee werklieden en mij na. Twee kerels, bezig met het verwisselen van de reclameposter in een abri. Vogels zongen in de zacht heen en weer wiegende, al behoorlijk groene bomen. De mannen praatten met elkaar. Verder hoorde ik niets. Verder was er niets. Ik sloot mijn ogen en hoopte te kunnen ontspannen, maar ik voelde het gewicht van alle dingen.

De dingen. De nieuwsberichten. Dat Europa uit elkaar gaat vallen. Dat Aleppo in de hel op aarde is veranderd. Dat Trump gaat winnen en kogels in varkensbloed wil dippen om er dan mee op moslims te schieten. Dingen waarover je leest en die je naar beneden trekken als de touwen om het lijf van Lemuel Gulliver.

Een oom van mijn ex noemde dat altijd de echte wereld; zeg maar de wereld die je in het nieuws ziet. Je kunt wel van de zon willen genieten op een perron in Soest, maar weet je wel wat er ondertussen in de echte wereld gebeurt?

Hier zie ik slechts de bomen wuiven. Het is, met die echte wereld in gedachten, haast ondenkbaar dat deze vredigheid überhaupt nog mogelijk is. Maar ik zie het toch echt met mijn eigen ogen. Waar is Aleppo? Waar is Trump? Ik zie ze niet. Ik zie alleen maar hoe groen de bomen zijn. Tot een stemmetje fluistert: klimaatverandering.

Eén van de mannen loopt me voorbij om iets te gaan halen. Zijn collega roept hem na: ‘Je moet ook schroeven meenemen! Kruiskopschroeven!’ Het is zo stil dat ik zijn voetstappen kan horen.

Ergens naar kijken zonder er steeds die echte wereld op te projecteren. Slechts je zintuigen de realiteit laten vormen. Steeds moeilijker. De touwen steeds strakker. 

Dagelijks een stukkie. Je kunt ze delen met de knoppen hieronder. Klik HIER als je ze in je mailbox wilt. Ik schreef een roman: Bidden en vallen