Mijn ex gaat al jaren naar dezelfde garage. Het was daarvoor ook al de vaste garage van haar ouders. Een onafhankelijke garage in Geldrop. Voor iedere beurt en iedere reparatie gaan ze naar hem. De garagehouder kent hen bij naam en weet zodra ze hem bellen om welke auto het gaat.

Ze wilde graag een eigen auto, mijn ex. Tot op heden deelden we onze Toyota Prius (die ik ooit wilde hebben omdat Larry David er ook in rijdt in Curb Your Enthusiasm). We gingen naar tweedehands auto’s kijken maar wisten niet welke goed waren en welke niet. De handelaren waren vol lof over iedere auto. Mijn ex belde haar garagehouder. Die bood aan de auto voor haar te kopen. Dus voor haar op zoek te gaan, met haar budget op zak. Hij ging er meerdere bekijken, in verschillende dorpen – ook enkele van de auto’s die wij hadden gevonden – en keurde ze allemaal af. Pas de vierde of vijfde vond hij goed genoeg. Een Kia Picanto. Die heeft hij gekocht en een kleine beurt gegeven.

Toen we de auto bij de garagehouder gingen ophalen keek ik naar hem. Hij vertelde mijn ex over de krasjes die hij had weggewerkt met een lakstift en over enkele andere kleine dingen die er mis mee waren, zonder het ook maar iets mooier te willen maken.

Ik keek naar hem en vroeg me af of hij zich realiseerde dat hij misschien wel het laatste beetje gewicht is aan de goede kant van een kosmische weegschaal. Dat als je hem eraf zou plukken de weegschaal doorslaat naar de andere kant, de kant waarop de Starbucksen en Coca-Cola’s en hedgefondsen en TTIP-verdragen liggen. Een kosmisch kantelpunt, een kritieke waarde die een scheur in het universum veroorzaakt. Een poort naar een andere dimensie waardoor vlammende demonen onze wereld binnen komen fladderen. Demonen die onze hoofden afbijten en ons met hun doornige fallussen in onze bloedsproeiende nekken neuken.

Ik vroeg me af of hij zich dat realiseerde. De nuchtere wijze waarop hij uitweidde over het bandenprofiel impliceerde van niet.


Ge kent deze stukskes ôk automoatisch per mail ontvange. Dan moete gewôn ekkes hier klikke. Ik schreef ôk unnen roman. Die hit Bidde en valle.