Dit is een stukje namens mijn moeder. Het betreft de elektrische fiets. Mijn moeder heeft geen elektrische fiets en wil ook geen elektrische fiets. Ook al is ze de zeventig al gepasseerd. Het gaat er juist om dat je je spieren blijft gebruiken, vindt ze. Zo blijf je sterk.

Ook ik wil geen elektrische fiets. Altijd als mijn zoontjes en ik worden ingehaald door iemand op een elektrische fiets dan roepen we in koor: ‘Valsspeler!’

Nu is het zo dat mijn moeder vaak fietst met haar hond Fritz, een adolescente Duitse Staande. Dat is nogal een onderneming, maar het gaat haar goed af en ze heeft Fritz goed opgevoed. Ze fietst over de groene wegen rondom Eersel, een dorpje hier in Brabant. Maar af en toe heeft ze last van elektrische fietsers. Ze komen vlak achter haar rijden en willen haar voorbij, omdat ze natuurlijk zo snel gaan door die elektromotor. Mijn moeder gaat heus wel aan de kant, maar dat duurt even, want ook Fritz moet opzij. Die mensen gebruiken dan hun fietsbel, of ze zuchten ongeduldig en geïrriteerd.

Mijn moeder vindt dit belachelijk en ik ook. Dat jullie nu allemaal valsspelen met een elektrische fiets betekent niet dat gewone fietsers ineens de spelbrekers zijn. Wij trappen gewoon met onze spieren, wij gebruiken onze benen, de kracht die God ons heeft gegeven. Ik weet zeker dat God voor fietsen spierkracht in gedachten had en geen elektromotor. Dus jullie moeten een beetje normaal doen. Of ga anders gewoon op de autoweg fietsen als je per se zo hard moet.

Het ergste vind ik die zucht van irritatie. Het impliceert verhevenheid. Ik snap wel hoe dat komt: je gaat hard, dus je voelt je beter dan iemand die zo hard niet kan. Maar je vergeet daarbij dat je vals speelt, dat het jouw verdienste niet is. Je zou juist bescheiden moeten zijn. Sorry, ik weet dat ik vervelend ben met mijn elektrische fiets, maar zou ik misschien toch even mogen passeren en neem vooral uw tijd. Doe verdomme niet alsof je zo fit en snel bent.

Wat ik al zei: ik schrijf dit stukje namens mijn moeder. En Fritz. Maar eigenlijk ook namens mezelf en alle andere mensen die gewoon normaal doen met een normale fiets. Fijne dag verder. Maak er wat van.


Ik schreef ook boeken. Zie daarvoor deze pagina met info