Ik weet dat één van mijn broers ooit een Playmobilpoppetje in zijn kont heeft gestoken. Welke broer dat was weet ik niet meer. Wat ik nog wel weet is dat we daarna om beurten aan dat poppetje hebben geroken.

Zo, ongeveer, moet mijn volgende boek beginnen. Dat ik het ga schrijven heb ik al maanden geleden besloten, dus laat ik het maar officieel maken. Ik vertrek vandaag met pagina’s vol aantekeningen naar een huisje in Friesland om eraan te werken. De werktitel is: Wij zeggen hier niet halfbroer.

De titel refereert aan een andere herinnering. Ik had een vriendje, en dat vriendje had een halfbroertje. Maar ik mocht dat broertje niet zo noemen. Hun moeder zei streng: ‘Wij zeggen hier niet halfbroer.’ Ikzelf heb drie ouderere broers van een andere vader. Bij ons thuis mocht je wel gewoon halfbroer zeggen, al noemden mijn broers me in de regel vaker bastaard of koekoeksjong.

Ook deze alinea, hierboven, komt in het boek, bijna letterlijk.

Al zeker twee jaar heeft het idee gesluimerd. Een boek met jeugdherinneringen. (‘Memoires’ klinkt me te ernstig en pretentieus.) Ik heb live wel eens een paar van die anekdotes voorgedragen. Dat werkte wel, geloof ik.

Nu, na Bidden en vallen, is het tijd. Ook mijn dagelijkse stukjes, hier, hebben aan dat besluit bijgedragen. Want het boek gaat ongeveer dezelfde vorm krijgen: korte passages, losse stukjes, anekdotes, mijmeringen. 

Ik ben niet mishandeld, niet misbruikt, heb geen kanker overleefd. Het wordt geen boek over iets heel ergs. Sensationeel noch controversieel. Gewoon een boek over een jeugd, een leven. Over behoren en niet behoren. Over geluk en pijn. Over de liefde en de dood. Over verwondering en vergankelijkheid. Over al die dingen die onze levens zo schitterend en onbevattelijk maken. Het is met een licht en sprankelend hart, maar toch ook wel met wat lood in mijn schoenen, dat ik naar Friesland vertrek.

Net als Bidden en vallen zal het aanstaande boek worden uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. In de lente van 2017. Indien het God behaagt.


Overigens tekende ik niet één, maar drie contracten bij Nijgh. Ook nog voor een roman en een ‘best of’ van deze dagelijkse stukjes. Die stukjes als nieuwsbrief ontvangen? Klik hier. Mijn laatste roman heet Bidden en vallen