Vanaf heden schrijf ik onder mijn stukjes niet meer: ‘Mijn meest recente boek is Wij zeggen hier niet halfbroer’, maar: ‘In maart 2018 verschijnt Berichten uit het tussenhuisje’. Het voelt alsof ik Halfbroer een beetje in de steek laat, maar ik moet door. We hebben het goed gedaan samen: de vierde druk is een feit en er wordt nog steeds her en der een exemplaar verkocht. Het blijft aankloten in de marge, natuurlijk, maar het is meer dan de enkele honderden exemplaren waar de meeste schrijvers op kunnen hopen wanneer ze hun handtekening onder een contract zetten.   

Gisteren belde ik met mijn redacteur over Tussenhuisje. Ze was blij met de nieuwe versie. Uiteraard had ze wel nog één of twee opmerkingen. Zo vond ze het een beetje gek dat in het hele boek mijn broers niet voorkomen. De lezer die ook Halfbroer heeft gelezen zou kunnen denken: Waar zijn die drie broers gebleven? Waren zij er dan niet niet voor Henk na zijn scheiding? Jawel hoor, maar ik was er zelf vaak niet, als je begrijpt wat ik bedoel. Als een beest in een grot. Af en toe ging ik eten bij mijn jongste broer, op maandagavond. Sowieso is het leven nu natuurlijk anders dan toen we kinderen waren. Mijn oudste en middelste broer hadden trouwens hun eigen huwelijkse sores.

Nu is het dus de vraag of ik er nog iets over moet toevoegen aan het boek, zodat de lezer niet denkt dat mijn broers dood zijn, of helemaal nooit hebben bestaan. Ik ga erover nadenken.

Tevens heb ik de passages over seks wat minder expliciet gemaakt. Zelfs ik – ja, echt – had ineens behoefte aan een beetje privacy. Het zou kunnen dat de ondertitel Over scheiden, vaderschap, seks en eenzaamheid de belofte straks niet meer waarmaakt. Ik zou het woordje seks natuurlijk kunnen weglaten, maar dat doe ik niet, want sex sells. Bij dezen heb ik jullie gewaarschuwd.

Nog iets geks. Ongeveer een jaar geleden moest ik ergens voordragen waar ook Elke Geurts op de planken stond. Zij en ik lazen allebei stukjes voor over ons gebroken huwelijk. (Het was een thema-avond over liefde, geloof ik.) Mijn stukjes zouden in Tussenhuisje terecht komen en haar stukjes in haar recente, bejubelde boek Ik nog wel van jou. Zij, de vrouw, werd verlaten, en ik, de man, was de verlater. Mijn boek verschijnt enkele maanden na het hare. Ik heb haar gemaild en voorgesteld dat we samen boekhandels gaan bezoeken. (Bent u boekhandelaar en enthousiast? Mailt u dan één van onze uitgevers.)

Nou ja, goed, wat ik eigenlijk wilde zeggen: het restje van 2017 is nog voor Wij zeggen hier niet halfbroer. Echt een fantástisch kerstcadeau, al zeg ik het zelf. 


Je abonneren op deze stukjes of een bijdrage doen? Klik hier. In maart 2018 verschijnt mijn nieuwe… Nee, wacht, ik bedoel: Mijn meest recente boek is Wij zeggen hier niet halfbroer.