Louis CK heeft een nieuwe serie gemaakt. Als je Louis nog niet kent: een fantastische stand-up comedian, acteur, regisseur en schrijver. Zijn tragikomische serie, Louie, waarin hij zichzelf speelt, is één van de mooiste en beste dingen die ik ooit op tv heb gezien. Het besef dat hij het zelf schrijft, regisseert, monteert én er de hoofdrol in speelt, is duizelingwekkend.

Onaangekondigd kwam hij een paar weken geleden met Horace and Pete op de proppen. Je kunt de afleveringen (de derde is net verschenen) voor vijf dollar kopen op zijn website. Het gaat over een oude bruine kroeg in Brooklyn, al honderd jaar in handen van dezelfde familie maar nu mogelijk op het punt verkocht te worden. Louis CK speelt Horace. Zijn oom, Pete, wordt gespeeld door Alan Alda (M*A*S*H), en zijn neef, ook Pete, door Steve Buscemi. Edie Falco (Carmela in The Sopranos) speelt zijn zus. Om het maar even heel lelijk te zeggen: een sterrencast om je vingers bij af te likken.

Horace and Pete is trager, bedeesder en zwaarder op de hand dan Louie. Het is alsof CK juist op dát aspect van Louie wilde voortborduren. De set is geweldig; amper meer dan die kroeg en de woning erboven. De shots zijn lang en onbewogen. Je voelt je meer een bezoeker van het theater dan een tv-kijker op de bank.

Gisteren zag ik aflevering drie en ik was overrompeld. De aflevering begint met een monoloog van zeker tien minuten. Een close-up van een vrouw. Ze vertelt zo goed dat je het verhaal wordt ingezogen. Niet het verhaal dat je ziet, maar het verhaal dat zij vertelt. Ongelofelijk knap. De monoloog wordt dan een dialoog. Een hele aflevering van ruim veertig minuten: niet meer dan dat gesprek tussen oude geliefden, over hoop en teleurstelling en lust en spijt. Zo mooi, zo mooi. Met zoveel liefde en moed gemaakt, deze serie.

Ik zag op Twitter een citaat voorbijkomen: What keeps us from being monsters are the great artists who teach us to love. Van ene Ken Kesey. Ik las het en dacht: Dat is het. Dat is wat een serie als Horace and Pete voor ons doet. O, wat prachtig.

Je kunt mijn stukjes delen met de knopjes hieronder. Je kunt ze ook als nieuwsbrief ontvangen; ik geloof dat je dat hier kunt regelen. Klopt dat? Ook schreef ik een roman: Bidden en vallen.