image

Morgenochtend vetrek ik naar Torricella Peligna (Abruzzo) in Italië. Het is de geboorteplaats van Nick Fante, de vader van John Fante. Van 22 t/m 24 augustus vindt daar het John Fante Festival plaats. Het is voor een documentaire (Il dio di mi padre) van Jasper Henderson. Samen met schrijver en mede-Fante-fan Jaap Scholten zal ik verslag doen van het dorp, het feest, onze ontmoetingen en onze quote-unquote bedevaart. We zullen ook zelf voordragen tijdens het festival, en als het goed is ontmoeten we Dan Fante, één van John Fante’s zoons – inmiddels zelf ook auteur – die een tijdje geleden een boek over zijn vader schreef: Fante, a family’s legacy of writing, drinking and surviving. Ik heb nog geen idee wat ik de man moet vragen of zeggen. Ik hoop dat het allemaal een beetje vanzelf gaat. Dat is altijd mooi, als de dingen een beetje vanzelf gaan. Want uiteraard heb ik het idee dat ik me niet goed genoeg heb voorbereid en keihard op mijn bek zal gaan. ’And YOU have the audacity to call yourself a fan of my father?!’ hoor ik Dan Fante al naar me schreeuwen.