Geef mijn kinderen niet steeds snoep! Oké?! Ik doe een beroep op u, winkeliers en kappers en snackbar-eigenaren en weet ik het. Ik snap de gedachte, heus; u wilt sympathiek en gastvrij overkomen. U wilt laten zien dat u deugt, dat u goede service verleent en vriendelijk bent. Maar ik wil het niet. Geen enkele ouder wil het. Die kinderen krijgen al te veel suiker binnen. Luister, ik denk ná over hoeveel snoep ik ze geef. Ik heb een beleid. Ik let op hun voeding. Als u ze een snoepketting geeft, met zo’n grote glimlach op uw smoel want o wat bent u toch sympathiek, en als u daar staat te genieten van de dankbaarheid van mijn zoons, dan heeft u geen idee hoeveel snoep ze al hebben gehad hè? Nee, daar denkt u niet over na. Een snoepje moet toch kunnen? Is toch leuk? Maar u doet mij er geen plezier mee en mijn zoons uiteindelijk ook niet, want die worden dik en krijgen diabetes. En als ik de snoepketting afpak en zeg: ‘Inleveren, die gaan we nu niet eten.’ Wie is er dan de chagrijnige rotvader? De spelbreker? Dat wil ik helemaal niet zijn, maar u brengt mij in die positie, ziet u? U bent een klootzak, in feite. En als ik mijn zoons bij u laat knippen en u geeft ze naderhand een grote lolly, staat u er dan bij stil dat ze in de vórige teringwinkel óók al snoep hebben gekregen? Nee hè? Maar gezellig toch? Leuk toch? Gewoon een snoepje. En wat nou als ik een heerlijk groot dessert had gepland voor die avond? En wat als ik ze dat al heb beloofd maar ze van u lolly’s en snoepkettingen krijgen? Dan geef ik hen dat dessert met veel minder plezier, ziet u? Want ik kan alleen maar denken: Jezus, dit komt er óók nog bij! U levert me een streek, in feite. U vraagt ook nooit toestemming. U geeft gewoon. Weet u hoe lomp dat eigenlijk is, ongevraagd suiker in de monden van iemands kinderen stoppen? En áls u toestemming vraagt – geef maar toe – dan doet u dat als mijn zoons het kunnen horen hè? Laf, heel laf. U moet er mee ophouden. Er is geen klant die er blij mee is. U bent een klootzak en u moet ermee stoppen.


Deze stukjes automatisch per mail? Klik.