Ik ben ervan overtuigd dat de mensen die de meeste woede ventileren met betrekking tot een incident als dat met de jongens uit Turnhout, de mensen die het hardst schelden, die het fanatiekst dreigen en drammen en de meeste gruwelijke straffen voor de daders verzinnen, dat die mensen diep van binnen dezelfde frustratie en behoefte voelen als de daders in kwestie.
Ik heb het over de behoefte iets of iemand pijn te doen. Uit woede, onmacht of frustratie. Het enige verschil is dat de jongens uit Turnhout geen directe aanleiding hadden. De mensen die hen vervolgens bedreigden, hun familie bedreigden en op de sociale media pleitten voor lijfstraffen, die hadden wél een directe aanleiding. Namelijk: het incident met de jongens uit Turnhout. En daarmee is dan alles goedgepraat.
Heerlijk, heerlijk. Het kwaad heeft eindelijk weer eens een gezicht kregen. Eindelijk zijn er weer mensen die in-en-in slecht zijn. Mensen tegen wie je alles mag zeggen en wie je alles mag aandoen. Omdat ze zo slecht zijn. Omdat ze het kwaad in persoon zijn. Geen grijs gebied. Geen nuance. Heerlijk, heerlijk.
Ja, eindelijk kunnen de verontwaardigden en gefrustreerden zonder enige terughoudendheid hun diepe woede, haat en bloedlust ventileren. De woede, haat en bloedlust die al jaren in hen wakkert en die hen van binnen aanvreet. Misschien zelfs wel zelfhaat.
Ja, dáár, dát zijn de slechten! Wij doen dingen fout, maar zíj, zij zijn inherent slecht. Pak ze, knoop ze op, pak hun familie, film ze, joel ze uit en GENIET.
Het spiegelbeeld van het kwaad is het kwaad.