Met Bidden en vallen ben ik genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Dit is de derde keer.

De eerste keer was met Smet. Het boek was nergens gerecenseerd. Toen de nominatie kwam begreep ik er niks van; ik had die roman allang opgegeven. Het was Carolina Trujillo die won dat jaar (2009?), met De terugkeer van Lupe García. Van te voren deed ze me een voorstel: als zij won dan kreeg ik de helft en als ik won dan kreeg zij de helft. Ik kende haar toen helaas nog niet goed genoeg om te weten dat ze het meende.

De tweede keer was met Salvador. Het was 2011. Jan van Mersbergen, die ook was genomineerd in het jaar waarin Carolina won, en nog een keer daarvoor, won met Naar de overkant van de nacht, zijn ontroerende roman over één dag en nacht vastelaovond (carnaval). Iedereen voelde dat aankomen. Hij zelf denk ik ook; hij stelde althans niet een dergelijke deal voor als die van Carolina. Ik zou ja hebben gezegd.

De andere twee genomineerden, nu, zijn Elfie Tromp met Underdog en Jamal Ouariachi met Een honger. Slechts drie genomineerden. Dat is weinig genoeg voor een dergelijke deal met z’n drieën. Ieder van ons gaat dan sowieso met vijfduizend euro naar huis. Maar Jamal zal dat wel niet doen; zijn roman werd bedolven onder de 5-sterren recensies. Die rekent zich al rijk. Voor Elfie kan ik niet spreken; haar boek is te kort uit en ik weet niet hoe goed het is.

En wat mij betreft? Zoals ik al zei: voor de derde keer genomineerd. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Ook nu weer ben ik nog steeds niet gerecenseerd. Maar ook al kan ik geen pagina van Bidden en vallen openslaan zonder te willen schrappen en toevoegen; ik denk dat het best een goed boek is geworden. Weet je, ik sla het aanbod af, mocht het me gedaan worden.  

—-

De uitreiking van de BNG Bank Nieuwe Literatuurprijs is op 21 januari.