image

Oké, goed, wat hierboven staat is misschien enigszins gechargeerd, maar dat er iets vreemds belachelijks absurds aan de hand is lijkt me duidelijk. Laat het me uitleggen.

Vanmiddag had ik ineens een paar berichtjes op Twitter te pakken. Iemand wees me op dit nieuwsbericht van AT5. Ik las het en was op z’n zachtst gezegd verbaasd. Blijkbaar heeft Reinout Oerlemans een realityshow gemaakt met BN’ers in de jungle. De BN’ers krijgen te maken met de inheemse bevolking en moeten (neem ik aan) allerlei opdrachten uitvoeren. 

Zo moest Christina Curry haar borsten verven en naakt rond rennen. Dit deed ze omdat ze in de veronderstelling was zich aan te passen en te verdiepen in een cultuur.

Maar wat blijkt? Alles is in scène gezet. De BN’ers weten niet dat het programma eigenlijk gaat over het feit dát alles in scène is gezet.

Het dorp is een filmset en de deelnemers worden achter de schermen uitgelachen terwijl zij dingen doen die helemaal niet een eeuwenoude traditie zijn, maar bedacht door Eyeworks om de BN’ers voor gek te zetten.

Aldus een boze Adam Curry, wiens dochter een deelnemer is van de show. 

Oké. Goed. Je bent nu misselijk. Er druipt een beetje gal op je toetsenbord. Of misschien ben je een beetje opgewonden en heb je er zelfs al zin in. Dat kan ook. In ieder geval denk je: ZOIETS VERZIN JE TOCH NIET?!

Nou, weet je, zoiets verzin je wél. Dat is evident, zeg je? Want Oerlemans heeft het verzonnen, zeg je? Duh, zeg je?

Think again, friendo.

image

In 2011 publiceerde ik Superlul, een satire-roman waarin de wereld van de BN’er op de hak wordt genomen. In het boek wordt een groepje BN’ers (o.a. Gordon, Jody Bernal, Ron Brandsteder) overgehaald om mee te doen aan de (fictieve) realityshow Celebrity Jungle Bungle. Zij worden daartoe overgehaald door John de Mol. In de jungle krijgen ze te maken met (letten jullie op?) de inheemse bevolking en moeten ze het tegen elkaar opnemen. Maar wat blijkt? Precies. Alles is in scène gezet. 

Nu wil je natuurlijk weten of Reinout Oerlemans Superlul heeft gelezen. Tja, dat zou ik ook wel willen weten. Feit is dat hij in het boek voorkomt (in een fictieve chatsessie tussen hem en John de Mol). De kans dat iemand hem op mijn boek heeft gewezen lijkt me derhalve niet bepaald non-existent. Daarnaast werd erover geschreven in NRC-Next en Story en deed ik tv-optredens bij Motel De Jong en Buitenhof. Het kan de beste man moeilijk zijn ontgaan. En hij is – zeg maar – ook nogal een tv en media dude. Dus ja…

Overigens is er ook al een entertainmentsite die de link heeft weten te leggen.

Reality is stranger than fiction. Of een toepasselijker cliché: A case of life imitating art. Ik schreef dat boek, en vooral het einde ervan (met daarin de Celebrity Jungle Bungle passages), met de intentie de werkelijkheid uit te vergroten tot bizarre proporties. Ik laat de BN’ers en producenten dingen doen die zó walgelijk zijn dat het grappig wordt. (Of in ieder geval een beetje grappig, en anders dan toch zeker bij vlagen.) Hoe mooi leuk verschrikkelijk ironisch bizar is het dat Oerlemans mijn boek las en dacht: mijn god, dit is een gouden idee! En misschien dacht hij ook wel: no way dat John de Mol hiermee aan de haal gaat…

En wat als ik het tv-format zélf had vastgelegd en verkocht? $$$

Ik ben niet boos of zo hoor. Sommige mensen denken dat. Integendeel. Ik vind het wel juist wel mooi dat mijn ‘kunstwerk’ nog steeds, als het ware, aan het uitdijen is, en dat het de realiteit opslokt. Hoe dan ook is dit weer een behoorlijk vreemde passage in het verhaal van Henk van Straten Superlul.  

Ik dank u voor uw aandacht.