Ik liep naar school om m’n jongens op te halen en zag een verkiezingsposter van VNL met het hoofd van Jan Roos erop. Wonderlijk, vond ik. Ik dacht aan de filmpjes die die man maakte in zijn PowNews tijd. Het vernederen, het sarren. Laf iemand verrassen met een camera en inspelen op diens ongemak en zenuwen. De fantasieloze, banale humor. Ik dacht ineens: dit is het Tijdperk van de Klootzak.

Opportunisten als Roos zien hun kans. Ze zien het succes van Wilders, het succes van Trump, en ze ruiken bloed. Ze zien dat de wereld blijkbaar toe is aan klootzakken en ze denken: hé, maar wacht even, ik ben ook een klootzak! Een ander voorbeeld is Thierry Baudet, van Forum voor Democratie. De zelfverklaard belangrijkste intellectueel van Nederland. Een man wiens gebrek aan zelfspot alleen kan bestaan door hetzelfde narcisme dat ook Trump blind maakt voor zijn eigen bizarre voorkomen en gedrag.

Het is alsof er ergens op een fluit is geblazen en alle klootzakken ter attentie zijn gaan staan. Als stokstaartjes.

Ik vroeg me af hoe ver ze werkelijk denken te kunnen komen. Ik bedoel als ze, ahum, realistisch en eerlijk zijn. Misschien, dacht ik, hopen ze op één of twee zetels, en dat de PVV vervolgens zó groot wordt dat Wilders alleen nog hen nodig heeft voor het vormen van de coalitie PVV-VNL-FvD.

Dat deed me denken aan een vis die leeft in de diepzee. Daar waar geen licht komt en geen planten groeien zwemt een monsterlijke vis waarvan het vrouwtje tig keer groter is dan het mannetje. De kans dat ze elkaar in die duisternis tegenkomen is zeer klein, dus wat er gebeurt is het volgende. Op het zeldzame moment dat een vrouwtje een mannetje tegenkomt, en het mannetje tegen haar aan gaat zwemmen om haar te bevruchten, wordt hij ingekapseld in haar lichaam. Hij zit vast. Hij vergroeit met haar. Hij is nu als een extra orgaan. Het vrouwtje kan voorzien in haar eigen zaad.

Misschien is dat waar visjes als Roos en Baudet op hopen. Waar ze van dromen.


Ik dacht ik schrijf ook eens iets over politiek. Deze stukjes automatisch per mail? Klik hier