Gisteren werd speciaal voor mij boekhandel Scheltema in Amsterdam geopend. Zoals sjieke kledingzaken speciaal opengaan voor supersterren—zodat ze zonder rumoer kunnen winkelen—zo ging Scheltema speciaal open voor mij. Nadat ik op mijn dooie gemakje een paar mooie boeken had uitgekozen, en zodoende was aanbeland op de vierde etage, zag ik twee fauteuils staan, met daarbij twee microfoons. Blijkbaar zaten ze juist deze middag verlegen om een interessante, knappe, grappige, intelligente spreker. Ik ben de flauwste niet, dus ik zei: ‘Weet je, ik maak er wel even tijd voor.’ De kreten van enthousiasme, geslaakt door het aanwezige personeel, deden in de hele winkel bladzijden ritselen.

‘Máár,’ zei ik. ‘Ik doe het alleen als de schrijver Roos van Rijswijk mij interviewt.’

Perplexe gezichten. ‘Maar hoe moeten wij nu zo snel Roos van R—’

‘Je regelt het maar,’ zei ik.

Vanzelfsprekend deden ze wat ik hun opdroeg en even later verscheen Roos van Rijswijk. Het gesprek werd gefilmd met een kleine webcam gemonteerd aan het plafond. Dat was even wennen; ik ben professionele camera’s gewend. Niettemin was het gesprek—was ik—ook nu weer een fenomenaal succes.

Je vindt het interview op YouTube (KLIK). Met de eerste twee minuten is geloof ik iets misgegaan, maar vanaf daar doet hij het. Het aantal views tikt inmiddels de 32 al aan. Mij zal het niet verbazen als dat vanavond al 36 is. Probeer om niet van opwinding van je stoel te glijden.

Overigens ben ik vanavond misschien te gast bij televisieprogramma M., maar waarschijnlijk niet, want de actualiteit gaat voor. Dat is oké, ik ben een ster, ik ben een pro. Het maakt niet uit, want waar ik ook ga, de mensen met smaak weten me toch wel te vinden. Voor hen heeft de actualiteit een naam, en die luidt: Henk van Straten.

 


Voor een gratis abonnement op deze pareltjes klik je HIER