Een soldaat belt vanuit Afghanistan met zijn vriendin.

Wil je straks aan je pik trekken voor mijn kut?

Ja.

En wat moet ik doen?

Dat ga ik niet hardop zeggen.

Moet ik me vingeren? Zal ik mezelf vingeren?

Dat is goed.

Moet ik mijn kut vingeren voor jouw pik?

Dat is goed, zei hij.

Goed, zei Sandra.

Goed, zei Marco.

Ze zeiden een tijdje niets.

Hoe is het met Rocky?

Een dialoog uit de vierde roman van Walter van den Berg. Een fantastische, donkere, trieste roman. De dialoog hierboven laat het mooi zien; de onbeholpenheid, het niet weten hoe te leven, de kwetsbaarheid verstopt onder lagen eelt en pijn en onmacht en afgestomptheid, en het toch proberen. Een roman die zich afspeelt in Amsterdam West. Het arme deel. Volk dat elkaar weinig gunt, elkaar naar beneden trekt, de spot drijft met ambitie, intelligentie, diploma’s, eigenzinnigheid. Maar overlevers, dat wel. Althans sommigen. De mooiste personages voor mij waren Zanger Ronald en zijn zoon Kevin. Kevin lijkt eerst een sociopaat te zijn, maar zijn perspectief kantelt prachtig.

Mijn broer had nog gezongen op de avond dat hij iemand doodsloeg. Zo begint het. Een boek dat, als je per se vergelijkingen wilt maken, en dat wil ik, doet denken aan een samensmelting van de boeken van Alex Boogers en die van Irvine Welsh, en dan met name Filth en Marabou Stork Nightmares. Dat grimmige, meedogenloze, vieze, afschrikwekkende.

En zo strak geschreven, dit boek. Zo feilloos. Zo hard, nuchter, koud, goed, weerzinwekkend. En wat Walter doet, wat ik altijd zo gaaf vind in andermans boeken, als het tenminste echt goed gedaan wordt, is de dialogen schrijven zonder aanhalingstekens. Je weet wel, zoals Cormac McCarthy ook doet. Dat maakt het geheel nog meer gestript, stijlvast, netjes. Na zo’n boek vind je aanhalingstekens ineens lelijke dingen die een boek er alleen maar rommeliger op maken. Als ik het zelf probeer lukt het voor geen meter; je weet niet of er gesproken wordt of dat de verteller aan het woord is.

Verdomme zeg hé, die Walter.

Het boek van Walter van den Berg is nu verkrijgbaar. In ander nieuws: mijn eigen roman, Bidden en vallen, is genomineerd voor de Nederlandse Boekhandelsprijs 2016