In de nacht van zaterdag op zondag vecht Conor McGregor in Las Vegas tegen Jose Aldo. Het moet één van de meest geanticipeerde partijen in de geschiedenis van mixed martial arts zijn.

Ik ben gefascineerd door McGregor. Een rossige Ier met een baard en een grote mond. Zo arrogant dat hij voorspelt hoe zijn partijen zullen verlopen; in welke ronde hij de ander zal uitschakelen en hoe. Krijgt daar nog vaak gelijk in ook. Hij draagt strakke pakken, rijdt in dure auto’s. Tijdens interviews heeft hij bijna altijd kauwgom in zijn mond. Hij zegt nu dat Aldo – de huidige kampioen – neergaat in de eerste ronde.  

Veel mensen moeten hem niet. Ze verachten zijn grote mond en hopen dat de stille, bescheiden en in zekere zin sympathiekere Aldo die zal snoeren. ‘Ha!’ zullen ze dan roepen. ‘Dat krijg je ervan, met je grote waffel.’ Ze zullen het interviewfragment waarin hij zijn voorspelling doet veelvuldig op Twitter en Facebook gooien, adding insult to injury.

Ik ben voor McGregor. Ik hou van de blik in zijn ogen wanneer hij zijn boude uitspraken doet. Zijn Ierse accent wanneer hij zegt: ’My mind is bullet proof.’ Hoe hij kauwgom kauwt wanneer hij een journalist aanhoort. Nadat ik filmpjes van hem heb gekeken op Youtube sta ik iets rechter overeind, kijk ik iets brutaler uit mijn ogen.

Ja, ik ben voor McGregor. Logisch. Hij doet me denken aan de jonge Axl Rose. Dezelfde stalen bravoure. Dezelfde bloed-onder-nagels-vandaan-haal-uitspraken. En dat zelf ook wéten, dat je zo bent, dat je ermee wegkomt. In dit interview zie je Axl – op de piek van zijn kunnen en op het punt de wereld te veroveren – nogal laatdunkend over Iron Maiden praten. Dat vind ik heerlijk. Guns ’n Roses stelt allang niets meer voor terwijl Iron Maiden nog altijd stadions uitverkoop, maar dat doet er niet toe. Ik blijf voor Axl, en ik denk juist daarom. Hij was een vonk: snel uitgedoofd, maar op dat moment zó fel en schitterend.

Hoe makkelijk is het om straks, als McGregor een keer verliest – en dat is onvermijdelijk – naar hem te wijzen en zeggen: ‘Je hebt ongelijk gekregen, blaaskaak.’ Terwijl ik dát dus juist zo stoer vind: het nemen van dat risico, de veronachtzaming van die mogelijke vernedering. Een komeet die oogverblindend mooi langs de hemel raast. #TeamMcGegor

Iedere dag hier een stukje, en – zoals je ziet – niet iedere dag over melancholie, rondslingerende condooms of pedagogische flaters. In de stemming komen voor McGregor VS Aldo? Bekijk dan deze heerlijk spannende promofilm.