Van die dingen die blijven hangen. Iets wat je ooit ergens las of hoorde. Op het moment zelf weet je dat nog niet, dat het zal blijven hangen, dat je het steeds weer ergens mee zult associëren.

Zo las ik iets over pubers, over het puberbrein. Een artikel, ik weet al niet meer waarin of door wie; vast een arts of psycholoog of wetenschapper. Er is me maar één ding van bijgebleven, en dat is dat er stond dat tieners graag zo lang uitslapen, en graag zo laat naar bed gaan, omdat ze daarmee een ander ritme dan dat van hun ouders kunnen bewerkstelligen. Niet bewust natuurlijk; het is biologisch, het zit besloten in hun genen. Zonder dat ze het doorhebben, en ik vermoed zonder dat hun óúders het doorhebben, zijn ze zich al van hun vader en moeder aan het losmaken. Het is een eerste stap richting de uitgang, een daad van verwijdering. Zie het maar zo: ieder uur dat ze niet met hun ouders in dezelfde ruimte zijn is een uur waarin ze alleen zijn.

Jullie denken nu misschien: ja, logisch. Maar…

 


Let op! De rest van dit stukje, en alle toekomstige stukjes, zijn alleen nog te lezen na aanschaf van een abonnement op WWW.PETJE.AF/HENKVANSTRATEN. Dat kan al vanaf twee euro p/m.