image

Ik luister de laatste tijd weer vaak naar de Britse metalband Iron Maiden. Vaak ook hun live albums. A Real Live One, Live in Donnington, Rock in Rio. En ik merk dat, iedere keer als het nummer Afraid to Shoot Strangers begin, er een gevoel van weerzin komt opzetten. Dat is op het eerste oog een beetje raar. Het is geen slecht nummer. En daarbij is het een nummer tegen oorlog. Ik ben ook tegen oorlog, geloof ik, weet ik bijna zeker. Maar een groot deel van de aantrekkingskracht van Iron Maiden is natuurlijk dat het over enge dingen gaat, monsters, het donker, en magie. Bring Your Daughter to The Slaughter. Two Minutes to Midnight. Fear of The Dark. The Trooper. En kom op, bijna alle nummers zijn battle anthems. Iron Maiden is gaaf zoals ook de film Braveheart gaaf is. Daarom is Afraid to Shoot Strangers een lelijke stijlbreuk, hoe nobel en prijzenswaardig de intentie ook is. Hiermee wil ik graag afsluiten. Dit was een mini-essay van Henk van Straten. Bedankt voor uw tijd en wellicht tot de volgende keer.